Des del 30 d’agost fins el 2 de setembre

El Festival de Teatre Clàssic torna al pati d’armes del Castell de Santa Bàrbara d’Alacant

27/08/2017 - 

ALACANT. Quatre representacions amb quatre clàssics que, donada la presència 2-1-1 del bard anglés, podria tratar-se perfectament d’un Certamen Shakespeare. El  gran nom de la dramatúrgia barroca hispànica, Calderón de la Barca, acompanyarà l’anglés, amb la versió de de “La vida es sueño” realitza Moma Teatre. El quart en discòrdia serà El Lazarillo de Tormes, un text ja clàssic, el de l’adaptació de Fernán Gómez i la interpretació de Rafael Álvarez, El Brujo, que juga amb aquesta doble categoria, la de l’obra original, puntal de la literatura hispànica des del segle XVI, i el de versió ja quasi canònica en el segle XX, d’aquests dos monstres del teatre. El Lazarillo farà de tancament del Festival, el dia 2 de setembre.

El dia 30 s’obrira el cicle amb la Jove Companyia d’Alacant, de recent creació, vinculada al Teatre Principal d’Alacant, com a entitat oberta a tots els artistea i membres del sector de les arts escèniques que vulguen fer un pas cap a la professionalització, amb l’objectiu de, a partir del treball col·laboratiu i les sinèrgies interdisciplinars, arribar a fer produccions professionals.

Sota la direcció d’Albert Ariza i amb un repartiment composat per Mila García, Miriam Giner, Raquel González, María Martínez, Irene Serrano, Laura Tendero, Mohamed Amine, José Luis López, Jose López, Jose Maleno y Antoni Payá, portaran la versió que del “Trabajos de amor perdidos” de William Shakespeare han realitzat el propi director, Albert Ariza, junt amb Alberto Giner.

Traslladada l’acció a finals dels anys 20 del segle passat, quan a finals de 1927 Carlos Gardel arriba de gira per l’Espanya de la dictadura de Primo de Rivera, enmig de la lluita pel sufragi femení i Concepción Loring es convertia en la primera dona en parlar davant d’una assemblea política espanyola.

A continuació, el dia 31, la companyia Teatre de l’Abast, que des de 2012 aposta pel teatre físic i multidisciplinari com a mètode de formació pels joves actors, arribarà amb la seua versió de la comèdia shakespeariana “Molt de soroll per a res”.

El joc de l’amor és un joc classic, tan vell com l’ésser humà. Tot hi cap en ell: el canvi de rols, els papers intercanviats, un ball de màsqueres que pot acabar com un ball de bastons. El joc potser joguina, però també una juguesca massa seriosa.

Lucía Aibar, Nelo Gómez, Borja López Collado, Victoria Mínguez, Ramón Rodenas y Laura Valero, sota la direcció de Fabio Mangolini.

Calderón servirà per a obrir el mes de setembre, el mateix divendres 1, de la mà d’una de les companies més longeves de l’escena valenciana, Moma Teatre, que des de 1982, sota la direcció de Carles Alfaro, ha representat més de 20 produccions i rebut premis de gran resò, com el “Ojo de la Crítica” de RNE, el Premi de la Crítica Valenciana i han estat finalistes dels premis Max.

Vicente Fuentes, Alejandro Saá, Rebeca Valls i Enric Benavent donaran vida a Segismundo, Rosaura, Basilio i Clotaldo, o les encarnacions d’aquests i la resta de personatges de l’obra clàssica, en la versió escrita per Carles Alfaro i Eva Alarte. ¿Escoltarem els immortals versos finals del monòleg de Segimòn? ¿Qué es la vida? Un frenesí. / ¿Qué es la vida? Una ilusión, / una sombra, una ficción, / y el mayor bien es pequeño; / que toda la vida es sueño, / y los sueños, sueños son.

El tancament del festival vindrà de la mà d’un nom imprescindible en cada programació relacionada amb el teatre clàssic i antic.  Rafael Álvarez “El Brujo” embruixarà les pedres del castell de Santa Bàrbara posant veu a l’adaptació que Fernando Fernán Gómez va fer del Lazarillo de Tormes, aquell anònim que l’any 2016 semblava finalment  trobar nom definitiu per al seu autor, en la figura del jueu convers Alfonso de Valdés.

Totes les representacions seran a les 22:00 hores, trobant-se tancat l’accés al Castell els quatre dies del Festival, tant per l’ascensor com per carretera, des de les 17:00 hores, per tal d’acabar amb els preparatius de les funcions.

next
x