mar i muntanya / OPINIÓN

Gata i l'artesania textil: Art al vent

15/08/2017 - 

Aquesta setmana els balcons del carrer la Bassa del municipi de Gata de Gorgos, a la Marina Alta, s’han vestit un any més amb una interessant mostra d’artesania tèxtil que decora amb obres d’art contemporani el poble per tal que els seus veïns i també els curiosos visitants puguen descobrir aquestes peces alçant la vista i gaudint d’una vetlada a la fresca recorrent el casc antic.

L’exposició, coneguda amb el nom d’Art al Vent, es presenta com una transformació cap al món de l’art d’una tradició ben arrelada fins fa poques dècades en alguns pobles de la comarca, especialment a Gata, on continua ben viva. Aquest costum consisteix en decorar els balcons de les cases amb cobertors -molts fets a mà- de domassos i punt de gantxo en el dies de festa, sobretot al pas de les processons (religioses).

La relectura d’aquesta tradició la va dur a terme ja fa anys l’Escola de Plàstica Experimental A. Vives, depenent de l’Ajuntament de Gata. L’objectiu consistia en ajuntar i agermanar la creació tèxtil contemporània amb la tradició art-decorativa festiva de cobertors que es viu al poble. Aquest és el veritable germen d’aquesta exposició internacional d’art textil que enguany celebra la seva XIV edició i que es pot veure fins el proper 3 de setembre.

Art al Vent acosta així l’art contemporani a un poble conegut per la seva artesania sense que aquest renuncie a la seva identitat. Més aviat la reforça i la dota d’estima en un homenatge ple de colors i brodats que reinterpreten aquesta tradició amb matissos molt diversos, ja que actualment s’ha convertit en una de les mostres a l’aire lliure de creació tèxtil més importants a nivell nacional.

Les setenta noves creacions provinents de setze països -com la Xina o Brasil- mantenen, no obstant, un nexe d’unió amb els brodats tradicionals en conservar el seu mateix tamany. La idea és que aquestes peces tèxtils puguen onejar al vent amb fluïdesa enlluernant als visitants que aixequen la mirada pel recorregut de la mostra que seguint la tradició va pel carrer la Bassa, des de la plaça de l’Església fins a la plaça Espanya, on estan ubicades la major part de les tendes d’objectes artesanals, on s’hi poden trobar desde cistelles de disseny i clàssiques a mobles de vimen i d’altres objectes de decoració fets amb llata o fulla de margalló. Aquest recorregut és molt semblant al que es produeix quan s’exposen els cobertors tradicionals els dies de processó.

La mostra, a més, es complementa amb tot un seguit d’activitats culturals com les tradicionals danses i música de dolçaina i tabalet. Tampoc cal oblidar que aquesta exposició internacional atreu tot un seguit de visitants a un poble d’interior que cerca fòrmules per atraure un turisme sostenible que tinga interés en conèixer la terreta i la seva veritable identitat, bastant allunyada en ocasions, d’allò que és coneix com destinació turística de sol i platja. Un turisme que recorre la Marina i coneix i s’enamora d’un paisatge de mar i muntanya treballat per l’home, farcit d’història i amb una clara identitat que poc a poc es va recuperant. Un territori lligat a la terra i al seu costumari popular, i alhora modern e immers en un món globalitzat.

Entre les accions previstes cal destacar aquest dimecres 16 una ruta urbana per conèixer millor el municipi així como un recorregut històric de la mà del cronista de Gata, Miguel Vives, el divendres 18 d’agost. A més, el coordinador de la mostra, Josep Ginestar, realitzarà una visita guiada a l’exposició Art al Vent el dimecres 30 d’agost.

Noticias relacionadas

next
x